oameni si etichete

Vorbesc din experienţă acum… Nu ştiu de unde acest reflex al nostru de a încadra pe fiecare intr-o categorie, a-i pune o eticheta si a inceta sa mai cautam sa vedem cine e cu adevarat. E mai usor asa, e mai convenabil scapam de efortul de a cunoaste… . Am observat ca etichetele ce zic de bine au o rezistenţă mai scazută decat cele ce evidentiaza o faţă negativă. E suficient să fim dezamăgiţi o singură dată şi punem eticheta, ca să o schimbăm nu sunt îndeajuns 10 lucruri bune. Suntem aşa de exigenti cu ceilalţi şi aşa de permisivi cu noi înşine… M-am surpins că pun etichete negative şi pe post de bariere între mine şi ceilalţi. Iar convenabil… un risc in minus de a fi rănită.

Am fi mult mai castigati daca am inceta cu etichetarea, daca i-am privi pe ceilati asa cum ne privim pe noi si daca i-am trata aşa cum ne asteptam sa fim noi tratati. Daca am incerca sa le intelegem motivele acţiunii, daca am renunşa la prejudecăţi, dacă… ce uşor de zis… ca o predică pe care toţi o ascultăm şi o aprobăm, şi cam atât!

 

Reclame

Un gând despre „oameni si etichete

  1. semyaza

    daca nu i-am mai judeca pe ceilalti? noa, ar fi inpotriva naturi noastre.
    problema nu ii ca judecam, ci ca o facem gresit.
    problema nu ii ca condamnam, ci ca nu intelegem situatia, nu ne putem transpune in situatie, ca nu putem vedea elementele atenuante, scuzele.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s