…cât despre testarea psihologică…

Cea din analizele obligatorii de început de an şcolar, ce să spun?! Dacă acel test ar trebui să ne spună cine e  „apt” să stea la catedră şi cine nu, înţeleg toate ştirile de la ora 5 cu profesori care fie agresează elevii, fie sunt agresaţi. Varianta de la şcoala noastră a fost pe bază de întrebări, 90 la număr cu itemi cu alegere duală: da sau nu. Formularea lacunară trăda o traducere nu prea inspirată din engleză, iar conţinutul,  interpretabil. Iată câteva exemple: Vă enervaţi repede? Vă este uşor să stabiliţi relaţii? Preferaţi să staţi acasă şi să citiţi o carte sau să ieşiţi cu prietenii? Aţi vorbit vreodată pe cineva de rău? Aţi profitat vreodată de cineva? Credeţi că lucrurile care se întâmplă merg din rău în mai rău? Când eraţi copil aţi fost vreodată obraznic cu părinţii?… Decât aşa, mai bine lasă! Sunt o simplă formalitate, încă o foaie la dosar. Nu dovedesc nimic.

Examenul psihologic ar trebui făcut întradevăr, dar începând de sus, de la cei ce conduc ministerul.  Ar trebui să pună cineva avizat un diagnostic pe cei ce au decis azi, cu 4 zile înainte de începerea anului şcoalar reintroducerea examenului de clasa a VIII-a, pe care însă l-au rebotezat: „Evaluare naţională”. Îşi permit, pentru că nu ei vor auzi luni părerea părinţilor despre întregul învăţământ, şi nu vor munci ei la clasă pentru a recapitula materia de V – VII,în vederea examenului din mai, în paralel cu predarea materiei de a VIII-a, evaluată prin teze.

Toate astea ţin de psihologic… dacă ar fi făcut bine, unii nu ar mai fi profesori, alţii nu ar mai fi miniştri…

Reclame

2 gânduri despre „…cât despre testarea psihologică…

 1. Sanda Ganea

  Eram convinsa ca asa se intampla la testul psihologic!!!
  O pierdere de vreme , bani irositi si frustarea pedagogului care este coleg cu un ”picat la testare” ! Oare nu acest sistem ii intareste -convingerea – este mai capabil decat cel apt sa fie educator, invatator,profesor ? Trist. M-am rugat o vara intreaga pentru educatoarele fetitei mele.Si-o sa ma mai rog…

  Răspunde
  1. chrina Autor post

   Din pacate asa se face testare, de ochii lumii, de dragul adeverintei. Ce ai facut tu vara asta e cel mai bun luccru> o rugaciune face mai mult decat asigurarile lor despre (in)competenta cuiva.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s