Tãcerea nemulţumiţilor

… nu aduce nimic bun. Nici nu stiu ce o motiveaza, laşitatea? Complacerea? Resemnarea? Teama de a vorbi degeaba? Nu stiu. Cert este insa ca prea putine nemultumiri se pot rezolva tãcând. Cãci dacã s-ar putea astfel, ar trece, nu?
Sunt lucruri pe care le poti rezolva doar verbalizând, rostind, exprimând. Indiferent ce e în inima ta, teamă, neîncredere, revoltă … Sunt lucruri care desi te nemultumesc si desi le exprimi, raman asa, pentru ca nimeni nu e dispus sa schimbe ceva. Ah, schimbarea!  Cum o stim programa pentru altii si cum o refuzam in ceea ce ne priveste.
Dar nemultumirea? Nemulţumirea trebuie depasita. Intr-un fel sau altul. Pe langa faptul ca impiedica performanta, mai ti-apasa si inima. Mai stã si intre tine si ceilalti ca un zid. Te copleșește, te transformă într-un pesimist, îți schimbă optica și-ți modelează universul. Și nu în forma cea mai bună.
Eu zic sa o depasim, sa discutam despre ea cu dorinta de a crede jumatatea plina a paharului. Un spirit mulțumitor face mai mult bin decât toate motivele întemeiate de a rămâne critic.

Reclame

11 gânduri despre „Tãcerea nemulţumiţilor

 1. Superman

  In teorie totul suna bine. Mereu si mereu. Dar realitatea este alta, din pacate. Poti alege sa spui lucrurilor pe nume si totusi ele sa nu isi gaseasca rezolvare. Poti fi perceput apoi ca unul care are ceva de comentat sau nu este multumit de modul de desfasurare al lucrurilor.
  Si da, ai dreptate. E mult mai bine sa spui ce ai de spus decat sa porti o povara inauntrul tau. Dar modul in care o spui si modul in care ti se raspunde sunt lucrurile care determina, in mare parte as zice eu, daca pe viitor vei mai actiona la fel.
  Si ca sa „iau apararea” nemultumitilor, nu stim niciodata ce se ascunde in mintea si inima lor. Nemultumirea respectiva poate ascunde altceva mai adanc referitor la propria persoana care deriva din experiente de viata neplacute sau interpretate eronat, ceea ce ar insemna ca nemultumirea respectiva ar fi doar o problema de suprafata.

  Răspunde
  1. chrina Autor post

   Prea profunde gânduri Superfilosofule… Daca o luam astfel putem gasi scuze pentru orice deficienta. Dar daca esti intrebat, si ai ceva de obiectat, SPUNE! Si ce daca nu te baga nimeni in seama? Poti pierde mai mult de unde nu ai? Poti s-o spui frumos, elegant … sau poti sa țipi … Spune însă… sau împacă-te tacit cu ideea!

   Răspunde
 2. Superman

  Pai scuze se gasesc aproape intotdeauna, mai mult sau mai putin intemeiate. Si oricum daca nu spui, e clar ca te impaci treptat cu ideea. Cel putin, asa fac eu.

  Răspunde
  1. chrina Autor post

   Asa e normal sa se intample… si totusi sunt victime colaterale ale nemulțumitului, cu ele cum rămâne în final?

   Răspunde
 3. Flaviu D

  De acord…in majoritatea cazurilor nemultumirile trebuiesc spuse…si totusi in cazul in care nemultumirile sunt nefondate….adica problema sunt eu si nu ceilalti, cred ca`i mai bine sa`mi schimb atitudinea si sa tac.
  Revenind la situatia cand nemultumirile sunt fondate, e destul de greu sa gasesti un echilibru intre: a indura, a incerca sa vorbesti frumos pe de-o parte si sa spui dur si autoritar ce ai de spus pe de alta parte. Eu incerc mereu sa iert si sa le exprim frumos, dar cand ceea ce spun nu se ia in considerare si nu ia nimeni atitudine ci se repeta din nou si din nou, daca nemultumirea respectiva ma jigneste intr-un fel, prefer sa spun dur lucrurile..si de obicei se rezolva..asta e..nu functioneaza la toata lumea cu vorba buna. Oricum, de filosofat se poate filosofa mult pe subiect, mai ales ca in general vina exista in ambele parti, atat a celui nemultumit cat si a celui ce creeaza nemultumirea…dar ca sa nu mergem la nesfarsit cu povestea, ideea e ca avem nevoie de INTELEPCIUNE.

  Răspunde
 4. Camix

  Chrinule, ai zis o chestie într-unul din comentarii care m-a relaxat pe loc (eu sunt dintre cei care se hotărăsc foarte greu să spună o obiecție): ce mai poți pierde de unde nu ai. Gândul ăsta ar trebui amintit și reamintit în situațiile care cer cuvinte.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s